Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Haaveileva Harha

Hieman omissa maailmoissaan elävä suomenhevosori harha on komeaakin komeampi. usein omiin ajatuksiinsa uppoutunut, mutta ratsastaessa miellyttävä ja taitava. Aika mutkaton oriksi, mutta onhan harhalla jokseenkin suuri ego.

 

VARUSTEKAAPPI || PÄIVÄKIRJA || SUKU JA JÄLKELÄISET

VALMENNUKSET || KISATULOKSET

VIESTIT

kuva: VRL-04373

Perustiedot

Virallinen nimi: Sierran Harhamurha                         Kutsumanimi: Harha                        
Rotu: suomenhevonen Sukupuoli: ori
Säkä: 153cm Syntymäaika: 20.10.2018 (4-vuotias)
Painotus: kouluratsastus ko heA  re 100cm  me 90cm  ye 110cm
Omistaja: Bella, VRL-14703 VH18-018-2041
Kasvattaja: Scuderia Sierra (Italia) Entinen omistaja: Nikki, VRL-14085 (Scuderia Sierra)

 

Luonne

Hoitaessa Harha on usein omissa maailmoissaan. Käyttäytyy hyvin ruunamaisesti ja järkevästi nuoreen ikäänsä nähden. Harhalle tyypillistä on seisoskelu paikallaan, katse suunnattuna haaveksivasti eteenpäin. Toisinaan työntää turpaansa hoitajan syliin ja kerjää koiramaisesti huomiota. Varsinainen kullanmuru, jolta voi odottaa vain mallikäytöstä. Ei pure tai potki ja voisi olla harjattavanakin vaikkapa päivän. Harha ei helposti myöskään hermostu ja varustaminenkin on orin kanssa helppoa kuin mikä. Välillä oria saattaisi kuvitella ruunaksi ja myöskin paljon vanhemmaksi kuin mitä se on. Järkevä ja kultainen hevonen, jonka kanssa pienimmätkin voivat touhuta huoletta.

 

Ratsastaessa Harha on iso egoinen ja herkkä ratsu, joka on kuitenkin siinä samalla miellyttämisenhaluinen, rehellinen sekä peloton. Vaatii ratsastajalta pehmeitä apuja, herkkää kättä ja paljon istuntaa. Ori on kuitenkin ikäisekseen varsin luotettava sekä osaava ratsu, joka ei paljon ylimääräistä touhota. Miellyttävä ratsu, joka mieluusti esittelee parhaita puoliaan - varsinkin, jos paikalla on naisyleisöä. Kauniit, liidokkaat sekä ilmavat askellajit ja potentiaalia vaikka mihin. Ei hermostu pieniestä virheistä ja kuljettaa selässään kenet tahansa, mutta parhaisiin suorituksiin vaatii napakkaa sekä istuntapainotteista ratsastusta. Harhasta kuvittelisi helposti sen olevan ruuna, niin mukava se on ratsastaa - ei kyttää, pukittele tai hypi pystyyn ja yrittää aina miellyttää. Ainoana paheena nuorella hevosella on innostua laukkatyöskentelystä - tai kuumua, miten vain - jolloin saattaa pienet pukit lennähtää. Ei ori niitä pahalla tarkoita eikä yritä ratsastajaa tiputtaa.

Kouluratsastuksessa Harha on liidokasaskelinen hurmuri, joka kulkee kauniisti itsensä kantaen. Erityisesti kouluratsastuksesta orin herkkyydestä on hyötyä ja painoavuille herkkää oria onkin helppoa ratsastaa istunnalla - mikä taas on eleetöntä ulkopuolisen näkökulmasta. Ei kyttää tai yritä välttää työtä, mutta toisinaan kuumuu ympyrätyöskentelyssä. Ei tämä ole ongelma, mikäli pystyy hallitsemaan Harhaa ja saamaan sen käyttämään ylimääräisen energian hyödyksi. Kaunis ja taitava kouluratsu, jolta ei liiemmin huonoja tapoja löydy.

Esteratsastuksessa Harha on varsin näppärä ja ketterä ratsu, joka toisinaan on kyllä hieman herkkä. Saattaa innostuessaan heittää muutamat pukit sekä usein kuumuu hiukan turhan paljon esteistä. Hyvä hyppytekniikka, mutta tarvitsee vauhdin suhteen ratsastajalta tasapainotusta. Miellyttävät hypyt ja ihanan kevyt ratsastettava, jonka kanssa saa kuitenkin olla tarkkana, ettei vauhdi kiihdy vaarallisen hurjaksi. Pelkää hiukan vesiesteitä, mutta muuten ei kyttää tai pelkää edes erikoisimpia viritelmiä.

Maastoratsuna helppo ja luotettava ori, joka sopii kaikille. Ei pelleile tai pelkää, mutta saattaa toisinaan innostua laukkaamaan hieman enemmän, kuin tarvitsisi. Voi maastoilla myös tammojen kanssa, koska ratsastajan ollessa selässä ei ole niistä kiinnostunut. Maastoesteillä varsin hyvä sekä näppärä, mutta jokseenkin vesiesteet kammottavat ja usein mieluummin kiertää ne. Saattaapa olla syynä myös se, ettei Harha ole kovin innoissaan menossa uimaankaan. Vesi ei siis kuulu orin suosikeihin.

 

Harha käyttäytyy pääsääntöisesti vanhan ruunan tavoin uusissa ja tutuissa tilanteissa. Toisinaan taluttaessa kuitenkin heittäytyy hiukan esittämään tammoille, mutta sekin on yleensä korskahtelua ja häntäkaarella sipsutusta. Ottaa iloisesti vastaan niin kengittäjän kuin eläinlääkärinkin ja matkustaa myös ilman mitään ongelmia. Ainoastaan pesupaikalla ei osaa käyttäytyä, eikä haluaisi ollenkaan kastua. Harha ei pidä vedestä - tietysti juomana, mutta muuten. Pienellä keskustelulla ori kyllä suostuu pestäväksikin, mutta kannattaa olla ripeä, ellet halua itsekin suihkua.

Ikäisekseen järkevä ruunamainen ori, joka on näppärä ja rohkea ratsu. Höystettynä yhdellä pelolla ja pienellä naisten mies - asenteella.

 

Kuvagalleria

       

   

kuvat: ransu.kuvat.fi

- Jekun Uuno on virtuaalihevonen - CSS-koodi: nemeesis.suntuubi.com
©2019 Suomenhevosori Uuno - suntuubi.com