Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

- Arvokas Aarre -

VARUSTEKAAPPI  || SUKU JA OMISTUSHISTORIA

VALMENNUKSET JA PÄIVÄKIRJA || KISATULOKSET

Virallinen nimi: Aarretti           Kutsumanimi: Aarre            
Rotu: suomenhevonen      Sukupuoli: ruuna
Säkä: 162cm Syntymäaika: 12.3.2016*
Omistaja: Bella, VRL-14703 Painotus: kouluratsastus
Tunnus: VH17-018-1642 ko vaB  re 100cm  me 100cm

* satunnainen, nyt 11 -vuotias

 

Aarre on suomenhevonen, joka tietää aina, mikä on soveliasta ja mikä ei. Pienet jekut piristävät ruunan mielestä arkea mukavasti, mutta pohjimmiltaan varsin järkevä ja rauhallinen hevonen. Selkäänsä tämä taidokas ratsu vaatii kuitenkin jämptin sekä rauhallisen ratsastajan, joka ei anna Aarteen päättää vauhtia - toisin sanoen ei päästä ruunan kaasua hirttäytymään kiinni.

Hoitaessa mukavan rauhallinen ja rento ruuna, jolta kuitenkin löytyy sitä pilkettä silmäkulmasta. Jos kiinnität huomiosi harjatessasi muualle, saattaa hetken päästä harjalaatikko olla kaadettuna lattialle ja ruuna muka viattomasti tutkimassa sen sisältöä. Ei Aarre ikinä mitään varsinaisia tyhmyyksiä tee, ei pure, potki tai näyki, mutta joitakin jekkuja se saattaa kyllä keksiä. Yleensä juurikin harjapakin kaatamista, sen sisällön tutkimista ja heittelyä. Jos lähettyvillä on loimia tai riimuja, saattavat ne tippua telineistään. On ihmeellistä, että silloin, kun lähellä on lapsia, ei Aarre ikinä tee mitään näistä. Silloin se vain möllöttää paikoillaan ja välillä hamuaa harjaajansa hihoja. Ainakin hyvä tilannetaju ruunalla siis on. Kavioiden ottamisessa tai missään muussakaan hoitotoimenpiteessä ei kuitenkaan ole sen kummempia ongelmia, vaikkei kyseessä olisikaan lapsi.
Varustaessa aikamoinen möllykkä, joka ei hievahda suuntaan tai toiseen. Suojat, huovat, pintelit ja satula ovat kaikki helppoja laittaa paikoilleen. Satulavyökin menee ilman kiukutteluja kiinni, mutta toisinaan Aarteella on varsin paha tapa pullistella ja vyö jää helposti löysälle. Se on siis ehdottomasti tarkistettava ennen selkään kiipeämistä! Suitset saa ruunalle helposti päähän, sillä usein se laskee turpansa hoitajansa syliin.

Ratsastaessa taitava ja rehellinen ruuna, jolla toisinaan vauhtia löytyy liiaksikin. Helppo hakea muotoon, jonka lisäksi omistaa todella pehmeät askellajit. Reipas menijä, joka toisinaan ottaa hieman energiaa innostuessaan. Kuumuu, muttei liiaksi ja napakalla, määrätietoisella ratsastajalla käyttää sen lähinnä hyödyksi työskennellessään. Varma, ahkera puurtaja ja osaa vaativaa koulua, jos ratsastaja vain pyytää. Ei ehkä sovi pienimpien harjoitteluratsuksi, koska toisinaan kaasu saattaa jäädä päälle ja jarrut hävitä. Ei kuitenkaan hypi pystyyn tai pukittele hurjasti. Pieniä innostuksen pukkeja voi joskus laukatessa ilmetä, mutta jos ruuna on täysin avuilla ja keskittynyt, ei niitäkään. Ei vie tai rynni, jos ei siihen saa tilaisuutta. Pienille lapsille sopii, jos taluttaja mukana tai esimerkiksi liinassa. Ei säiky tai pelleile muuten mitään. Sopii myös ilman satulaa ratsastettavaksi, mutta voi siltikin olla aika vauhdikas, onneksi Aarteella on siis tasaiset askellajit!
Esteillä ruuna syttyy ja usein tarvitseekin vahvempia, napakampia otteita. Ei tee tyhmyyksiä, pelkää tai kyttäile. Lisäksi hyppää yli vaikka mistä eikä kammoa erikoisesteitäkään. Kuumuu kuitenkin herkästi ja on välillä kovasuinen, joten ei välttämättä ole sopiva ensimmäiseksi estehevoseksi, vaikka onkin muuten varsin vakaa hyppääjä. Aarre omistaa mukavan pehmeän hyppytekniikan ja katsoo ponnistuspaikat pitkälti itse. Tarvitsee kuitenkin korkeimmilla esteillä ratsastajan tukea ja varsinkin puolipidätteitä kaarteissa, jottein vedä mutkia turhan suoriksi!
Maastossa rauhallinen ja varmajalkainen ratsu, joka ei pelkää mitään. Täysin luotettava ja sataprosenttisen varma. Aarre rauhoittuu maastoretkillä, eikä pahemmin innostu vauhdista edes laukkapätkillä. Tietysti ruuna rakastaa pitkiä peltolaukkoja, mutta ei yleensä innostu niistä liiaksi. Toisinaan Aarre saattaa pienet ilonpukit viskata, mutta harvemmin ja jos selässä on joku pienempi, niin ei varmasti!

Aarre on nimensä mukainen, kun puhutaan käyttäytymisestä muissa tilanteissa. Esimerkiksi taluttaessa ruuna käyttäytyy aina tilanteeseen sopivasti eikä koskaan riuhdo tai yritä karata. Traileriinkin Aarre kävelee mukisematta ja suoraan, eikä kysele mitään. Eläinlääkäritkin ja kengittäjätkin ruuna toivottaa pehmeällä hörähdyksellä tervetulleeksi ja tekee tuttavuutta tutkimalla taskuja.
Tässä on hevonen, joka sopii moneen ja jolla rehellisyyttä riittää! Lasten hoidettavaksi sopii loistavasti ja miksei ratsuksikin, jos vain aikuinen on mukana. Mukava ja rehti ruuna.

 

Kuvagalleria

   

© VRL-14365                                                             © Narien vapaat (myös rakennekuva!)

- Jekun Uuno on virtuaalihevonen - CSS-koodi: nemeesis.suntuubi.com
©2019 Suomenhevosori Uuno - suntuubi.com